Tips : 24-uurs OCR Race

30-10-2015 14:27

Meedoen aan een 24-uurs OCR Race

 

De laatste weken zijn er op sociale media een paar 24 hr. events verschenen waar veel interesse voor is, als ervaren ultra loper en 24 hr. OCR loper kreeg ik uit verschillende hoeken de vraag: hoe pak je dit aan?

Een 24-uurs race is een soort ultra lopen. In plaats van een bepaalde afstand is er een ingestelde tijd. Het doel in een dergelijk geval is om te zien hoe veel km je in in deze tijdspanne kan afleggen. Het parcours is meestal een lus van x aantal km.

Als u aan 10 verschillende personen vraagt hoe een 24 uurs race te lopen, krijgt u naar alle waarschijnlijkheid 10 verschillende antwoorden, dus dit is er ééntje van!

Afstand
Bij een ultra race waar de afstand is ingesteld, is uw voornemen waarschijnlijk te finishen binnen een bepaalde tijd. In een 24 uur race aan de andere kant, wilt u als doel een bepaalde afstand halen.
Het is aan u om te beslissen hoe ver je wilt gaan; is 100 km uitvoerbaar? Zou u tevreden zijn met deze doelstelling? Je moet de haalbaarheid hiervan baseren op wat u tijdens uw training en/of vorige wedstrijden hebt bereikt.

– Stel een realistisch doel voorop, dit bespaart je teleurstellingen achteraf!

– Houd ook zeker rekening met de hindernissen bij het bepalen van je streefdoel, een 100 km OCR is niet hetzelfde als een trail van dezelfde afstand.

Tempo
In feite is dit waarschijnlijk het belangrijkste voor de pre-race planning, uw tempo planning bepaald of uw doel haalbaar gaat zijn.
Er zijn verschillende strategieën: sommige besluiten snel te starten en dan over te schakelen naar een laag tempo terwijl anderen de tegenovergestelde aanpak gebruiken en sterk proberen te finishen. Dan zijn er mensen zoals ik die in een constant tempo de 24 uur proberen te volbrengen.

Lopers die zich snel over het parcour bewegen besteden zullen langere rustperiodes in moeten lassen, wie gaat voor een relatief langzaam en steady tempo verlaat bijna nooit het parcour met uitzondering van enkele korte pauzes.
Een andere strategie is rennen/wandelen: U kunt bijvoorbeeld 30 minuten breken in 25-minuten rennen en 5 minuten wandelen verhouding. Anderen opsplitsingen zijn natuurlijk naar eigen kunnen, gevoel en doel mogelijk.

– Ren je eigen tempo (race), laat je niet beïnvloeden door snelle starters!

– Probeer iemand te zoeken die hetzelfde tempo aanhoud, met twee is immers leuker dan alleen!

Racetime
Afgezien van een goed (sport)horloge, zal je uiteraard veel “brandstof” nodig hebben tijdens de race voor het bijvullen van verloren calorieën en vloeistoffen. Wat te eten, is altijd de miljoen dollar vraag, er is geen direct antwoord op , iedereen is verschillend, wat ik at en dronk en voor mij super werkte kan juist averechts werken bij iemand ander .

– Test altijd eerst de voeding die je gaat gebruiken zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens de race!

– Probeer niet enkel op gels/bars te rennen: mijn extra’s zijn m&m’s, fruitjelly’s of wine gums, gedroogde abrikoos en om de 5 à 6 uur een proteïne-shake en indien mogelijk een pakje aiki noedels en caffeïne gel/Gurana voor het nachtdipje!

Plan voor hoe vaak dat u gaat wisselen van schoenen en sokken en andere noodzakelijke kleding zoals een regenjas of eventueel een wetsuit voor wanneer het weer verandert tijdens de nacht of regenbui.
Eerste hulp medicatie en hulpmiddelen voor het behandelen van eventuele blaren voordat ze een probleem gaan vormen.

Bij een 24-uurs evenement zijn je support crew en drank/eet stations meestal gelegen op het beginpunt van de lus. Ken uw ronde tijden en neem mee wat nodig is.

– Informeer je crew wat je nodig hebt bij de volgende ronde!

– Let op bij het opmaken van uw planning voor de Graveyard shift (middernacht tot 8 uur ’s morgens)!

– Koffie of caffeïne shots zijn je beste vriend!

Your mind
Je kan als ultra runner veel plezier beleven bij het zien van gevarieerde landschappen en zo je geest bezig houden bij een 24-uurs race met zijn oneindige lusjes biedt dit echter geen oplossing, na 6 of 12 uur in de race ken je waarschijnlijk al elk detail in de omloop en weet je al op voorhand wat er gaat komen. Dit is één van de redenen waarom het aan te raden de dag te verdelen in kleinere intervallen, constant denken aan het aantal uren nog te gaan kan je ontmoedigen, het maakt de dag ook beter beheersbaar voor ons gezond verstand…

Samenvatting
Heeft u nog vragen over een 24-uur OCR race of over wat je hebt gelezen en je wilt jouw eigen ideeën toevoegen, ik hoor het graag.

 

Contact

Ultra running for life +32 (0) 495 610596 eric.lemmens@mail.com